Teknolojinin yararlarını her sektörde görüyoruz. Teknoloji bize birçok yeniliğin ve zaman kontrolünün kapısını açıyor. Ancak teknolojinin bile yenik düşebileceği bir durum var ki o da tüm bu aletlerin periyodik bakımı. Her ne kadar son teknoloji ile üretilmiş olsa da eğer iş makinalarının bakım ve onarımları zamanında yapılmazsa ne yazık ki başta verim olmak üzere pek çok kayıp yaşanır. İş makinaları genellikle arızalandıkları zaman bakıma ya da onarıma götürülür ancak bu yanlış bir bakış açısıdır. İş makinası, satıcının önerdiği periyodik bakım cetveli doğrultusunda zamanı geldiğinde kontrolden geçmelidir. Bu sayede yalnızca makinanın bakımı yapılmakla kalmaz aynı zamanda olası arızaların da önüne geçilmiş olur. İş makinalarının temel amacı zamandan kazanmak ve az insan gücüyle çok işler kotarmaktır. Bu amaçtan yola çıkarak makinaların bakımı ne kadar düzenli yapılırsa, verim ve zaman kazancı da bir o kadar yüksek olur. Bugün mobilya sektöründe sıkça kullanılan CNC işleme merkezi bakımları hakkında konuşacağız. Öncelikle CNC işleme merkezi ne demek kısaca bir göz atalım.
CNC işleme merkezi nedir, kısaca…
CNC açılımı şu şekildedir; computer numerical control. (kompütir numerikal kontrol okunur) CNC Türkçe anlam olarak şunu ifade eder; bilgisayar yardımı ile sayısal kontrol. CNC tezgâhı nedir kısaca tanımlayalım. CNC tezgâhında tezgâhın çalıştırılmasından durdurulmasına, takım hareketlerinden takımların değiştirilmesine, eksen hareketlerinden diğer detaylara kadar yapılan tüm işlemler otomatik olarak bir kontrol ünitesi aracılığı ile yapılır. El ile herhangi bir müdahale söz konusu değildir. Kontrol ünitesindeki programda tezgâhların hareketleri belirlenir ve komutlar kullanılır bu sayede insan gücü en aza indirgenmiş olurken zamandan tasarruf fazlaca artar. CNC işleme merkezi pek çok avantaja sahiptir. En büyük avantajlarından biri zaman kaybını önlemesi ve seri üretimi mümkün kılmasıdır. CNC işleme merkezinde tezgâhın ayarlama zamanı da çok kısadır; bu sayede ayarlama, ölçü, kontrol, manuel hareket vb. gibi nedenlerle oluşan zaman kaybı ortadan kalkmış olur. Bilgisayar destekli bir sistem olduğu için kalifiye elemana ihtiyaç duyulmaz. Tezgâh operasyonları yüksek bir hassasiyete sahiptir dolayısıyla tezgâhın çalışma temposu her zaman yüksek ve standarttır. CNC işleme merkezi ile her türlü sarfiyat minimuma indirilmiştir. İmalatta operatörden kaynaklanacak olan sorunlar da ortadan kalkmış olur. Kalıp, mastar, şablon ve benzeri gibi pahalı ve bir o kadar ekstra maliyete neden olan ekipmanlara ihtiyaç yoktur bu nedenle sistem daha ucuzdur. CNC işleme merkezi hakkında daha önce bir blog yazısı paylaşmış ve CNC işleme tezgâhlarına dair tüm detayları anlatmıştık. CNC işleme merkezi hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı okuyabilirsiniz. Yazının detaylarına ulaşmak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.
CNC işleme merkezinin günlük bakımı nasıl olmalıdır?
Bilgisayar destekli olan her makinede olduğu gibi CNC işleme merkezinde de bakım çok önemlidir. Zamanı geldiğinde makine periyodik olarak bakım ve onarıma sokulmalıdır. Bakım öncesinde dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır. Öncelikle bakım sırasında alınacak genel tedbirlerden bahsedelim. Bakıma başlamadan önce gücün tam olarak kapatıldığına emin olmak gerekir aksi halde elektrik çarpabilir. Emniyeti sağlamak için iş güvenliği elbiseleri mutlaka giyilmelidir. Talaşları temizlerken el ile dokunmak sakıncalıdır çünkü el yaralanmalarına yol açabilir. Sıkıştırılmış hava ile yapılan temizliklerde mutlaka koruyucu gözlük takılmalıdır. Talaş parçaları sıçrayabilir ve ciddi kazalara yol açabilir.
CNC işleme merkezinin günlük bakımı nasıl olmalıdır?
CNC işleme merkezleri yalnızca periyodik değil günlük bakıma da ihtiyaç duyar. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir takım günlük bakım şartları vardır. Makine ilk açıldığında hemen faaliyete geçmemelidir; yaklaşık 5 dakika kadar beklemek gerekir ki ısınma yapılsın. Pompa ünitesi yağ miktarı, makine çalıştırılmadan önce kontrol edilmelidir. Yanı sıra yağ basıncına da bakılmalıdır. Tabla yağlama yağı, fener mili soğutma ünitesi yağı, kızak yağlama ünitesi yağı, ana kol yağlama yağı, soğutucu ünitesi sıvı miktarı gibi detaylara önem verilmelidir ve makine çalışmadan önce kontrol sağlanmalıdır. Yalnızca sıvı ve yağ miktarlarının kontrolü değil aynı zamanda talaşların temizlenmesi de önemlidir. İş bittikten sonra tabla ve yüzeyler günlük olarak temizlenmelidir. Birkaç gün temizlenmeyen tezgâhta biriken iş artıkları bir süre sonra makinada arızalanmaya yol açabilir. Bu nedenle iş bitiminde temizlik günlük olarak yapılmalıdır. Özellikle talaşların temizlenmesi önemlidir.
CNC işleme merkezinin haftalık bakımı nasıl olmalıdır?
Günlük olan yapılan bakımların yanı sıra bir de haftalık olarak yapılması gereken bakımlar vardır. Öncelikle haftalık olarak makinanın her hangi bir yerinde yağ kaçağı olup olmadığına bakılmalıdır. Kontrol paneli soğutma ünitesi kontrol edilmelidir. Ön kapak ile fener mili arasındaki açıklığın ölçümü haftalık olarak yapılmalıdır. Pnömatik sistemin basıncı kontrol edilmelidir. Eksen rulmanlarının ses kontrolünü yapılmalıdır. Tezgâhın tablası detaylı bir şekilde temizlenmelidir. Makinalarda paslanma görülme ihtimaline karşı CNC yağı sürmek etkili olabilir. Kızak sıyırıcıları da kontrol etmek gereklidir.
CNC işleme merkezinin aylık bakımı nasıl olmalıdır?
Son olarak CNC işleme merkezinin aylık bakımından bahsedelim. Günlük, haftalık, aylık ve periyodik bakımlar CNC işleme merkezinin verimli çalışması için önem arz eder. Aylık bakımlarda kontrol panelinin giriş voltajı ölçülmelidir. Haftalık bakımda eksen rulmanların ses kontrolü yapılırken aylık bakımda fener milinin dönüş sırasında gürültü kontrolü yapılmalıdır. Eğer tezgâhta palet varsa, palet değişim kontrolü sağlanmalıdır. Altı aylık bakımlarda ise pompa ünitesi komple sıkı bir denetimden geçirilmelidir. Makinanın yağ ve hava yağlama ünitesi detaylıca incelenmeli ve olası bir sorun varsa giderilmelidir. Kızak yağlama ünitesi kontrolden geçmelidir. Eğer palet varsa, paletin tabla üstündeki yerleşme yeri kontrol edilmelidir ki olası kazalar önlenebilsin. Kablo kılavuzu da kontrol edilmesi gereken alanlardandır. Yanı sıra fener mili soğutma ünitesi ve soğutucu ünitesi de sıkı bir denetimden geçmelidir. CNC işleme merkezinin yıllık bakımlarına da kısaca değinelim. Yıllık olarak her bir ünitenin yağ ölçümleri yapılmalıdır. Yine her bir ünitenin özellikleri belirlenmelidir. Genel olarak makinanın her bir aksamının detaylıca incelenmesi gerekir. Yapılacak olan günlük, haftalık, aylık, 6 aylık ve yıllık bakımlar sayesinde makinanın ömrü uzayacak ve iş verimi artacaktır. Özellikle zamanın her anının kıymetli olduğu şu dönemde insan gücünü minimumda tutarak teknolojinin faydalarından yararlanmak çok daha fazla kar sağlayacaktır. Bu kar yalnızca maliyet anlamında değil iş gücü, iş verimi ve zaman anlamında da olacaktır. CNC işleme tezgâhları, zaman ve yüksek verimi bir arada sunan güçlü makinalardır. Bakım ve onarımlarının zamanında yapılması pek çok bakımdan fayda sağlayacaktır.
Telefon: 0544 541 73 22
Faks:
Üçevler mahallesi atmaca sokak no:23 Nilüfer/Bursa